Regelmatig kom ik bedrijven tegen die zichzelf ‘SEO gecertificeerd’ noemen. Zij bieden bijvoorbeeld SEO gecertificeerde websites aan of hebben SEO gecertificeerde tekstschrijvers in dienst. Oftewel: zij hebben de échte experts in huis! Maar is dat wel zo? Wat zegt een ‘SEO certificaat’ nu precies? In dit artikel geef ik 3 redenen waarom een dergelijk certificaat in mijn ogen onzin is.
1. Het Google algoritme is geheim
Google gebruikt een complex zoekalgoritme om de zoekresultaten te ordenen. Dat talloze factoren een rol spelen in dat algoritme van Google is wel bekend. Een aantal van deze factoren kan men bijvoorbeeld zelfs uit Google’s richtlijnen voor webmasters halen. De exacte werking van het zoekalgoritme is echter geheim. Zo is het niet bekend hoe zwaar de verschillende factoren precies meewegen. Sterker nog, de opvattingen daarover lopen nogal uiteen. Een SEO certificaat dat wordt uitgegeven door een andere partij dan Google is daarom nogal subjectief. En je raadt het al, Google kent zelf enkel voor Google Analytics en Google Ads een certificering, maar toch echt geen voor SEO.
2. Het zoekalgoritme verandert continu
Het Google algoritme verandert voortdurend. Vaak gaat het om kleine aanpassingen, maar zo nu en dan komt de zoekmachine ook met een grote update. Bekijk deze Google Algorithm Change History bijvoorbeeld maar eens om een idee te krijgen van de meest ingrijpende updates. Als iemand een paar jaar geleden een SEO certificaat heeft ontvangen, kan er sindsdien dusdanig veel veranderd zijn dat zijn of haar kennis vandaag de dag niet meer up-to-date is. Nog een reden dus waarom een SEO certificaat niet zo veel zegt.
3. Rome is ook niet op één dag gebouwd
Zoals het welbekende spreekwoord ‘Rome is ook niet op één dag gebouwd’ al zegt, heeft alles tijd nodig. Dat geldt ook voor het opdoen van kennis en ervaring op het gebied van SEO. Een SEO training van een dag is naar mijn mening dan ook niet voldoende om iemand met een SEO certificaat of zelfs de stempel ‘SEO specialist’ of ‘SEO expert’ weer naar huis te sturen. Veel meer dan de basis kan immers niet worden behandeld en voor praktijkoefeningen is al helemaal geen tijd. Bij SEO is het echter juist zeer belangrijk om de theorie in de praktijk succesvol te kunnen toepassen.
Hecht dus weinig waarde aan ‘SEO certificaten’
Hoewel veel bedrijven trots aangeven in het bezit te zijn van een SEO certificaat, raad ik je aan daar niet al te veel waarde aan te hechten. Referenties en in het verleden behaalde resultaten zijn voorbeelden van zaken die een veel beter beeld geven van de kwaliteiten van een SEO bedrijf.
SEO hulp nodig?
Benieuwd of we je kunnen helpen met onze SEO diensten?
Mooi artikel en zeer interessant, want zelf zie ik het ook vaak staan ‘SEO gecertificeerd’. Ik ben het met je eens dat zo’n certificaat niet veel waard is als het niet door Google is uitgegeven.
Gr.
Maarten
Ik kan me voorstellen dat voor een leek een SEO certificaat de doorslag kan geven. Alleen het is wat je zegt: het algoritme van Google is geheim, dus wat voor certificaat zou je dan moeten hebben? Nu vraag ik me wel af of jij zo een certificaat hebt of niet 🙂
Nee, die heb ik niet, maar dat was waarschijnlijk al wel je vermoeden 😉 Ik laat namelijk liever eerder behaalde resultaten zien dan een certificaat dat in principe waardeloos is.