Al een tijdje komen op het internet steeds vaker kreten als ‘linkbuilding is dead’ voorbij. Misschien dat klanten me daarom regelmatig de vraag stellen of linkbuilding nog wel belangrijk is. Ze lezen namelijk dat het niet meer om linkbuilding draait, maar om veel goede content en content marketing. In mijn ogen is er echter niet veel veranderd. In dit artikel leg ik uit waarom.
Het belang van links
Laat ik vooropstellen dat links naar je website over het algemeen van groot belang zijn om te scoren binnen zoekmachines zoals Google. Het draait bij deze links niet om kwantiteit, maar om kwaliteit en relevantie. Wanneer een relevante en kwalitatief hoogstaande website naar jouw site linkt, ziet Google dit kortgezegd als een teken dat je website de moeite waard is. Waarom zou de website anders naar je linken? Dat doet een webmaster waarschijnlijk vanwege het feit dat je site goede content heeft en daadwerkelijk wat toevoegt aan het internet. Als dit regelmatig gebeurt, is dat voor Google een prima reden om je website hoger te rangschikken binnen de zoekresultaten. De zoekmachine wil haar gebruikers immers kwalitatief goede sites voorschotelen die perfect op hun zoekopdracht aansluiten.
Het doel van linkbuilding
Het doel van linkbuilding is om dergelijke links naar je website te verkrijgen. Het komt er in dat geval op neer dat je webmasters gaat aanschrijven met de vraag of zij een link naar je site willen plaatsen. Vaak bied je aan daarvoor een linkje terug te geven, een bepaald bedrag te betalen of een dienst of product gratis te leveren. Linkbuilding is daarom te zien als ‘kunstmatig’; een webmaster linkt immers niet per definitie naar een website omdat die zo kwalitatief hoogwaardig is, maar wellicht enkel omdat dat wat er tegenover staat interessant is.
Linkbuilding ‘ontwikkelingen’
Google is erg slim. De zoekmachine is namelijk steeds beter in staat om te achterhalen welke links nu te ‘vertrouwen’ zijn. In dat geval doel ik dus op links die geheel vrijwillig geplaatst zijn met de bedoeling bezoekers door te verwijzen naar andere interessante websites die het bezoeken waard zijn.
Komen de links wel betrouwbaar over?
Sommige linkbuildingpraktijken zijn door Google’s toenemende slimheid aardig in de soep gelopen. Veel linkbuilders kiezen bijvoorbeeld voornamelijk voor startpagina’s die helemaal vol staan met links, en vaak puur voor linkbuilding worden gebruikt. Ook artikelwebsites die speciaal voor linkbuilding zijn opgezet en volgepropt worden met artikelen die allemaal een of meerdere externe links bevatten zijn erg populair. Daarnaast is een andere veelvoorkomende keuze een grote hoeveelheid links op link- of partnerpagina’s die over het algemeen een enorme lijst van de meest uiteenlopende links bevatten. Kortom: allemaal links die niet bepaald betrouwbaar overkomen.
Linkbuilding wordt lastiger
Waarom komen dergelijke links niet betrouwbaar over? Heel simpel: ze zijn niet geplaatst omdat de websites zo interessant zijn, en daar lijkt het ook niet eens op. Aangezien Google dat inmiddels dus in steeds meer gevallen door heeft, hebben dergelijke links vandaag de dag niet heel veel nut meer. Ik vind het daardoor echter niet terecht om linkbuilding onbelangrijk of zelfs ‘dood’ te noemen. Er dient tegenwoordig alleen meer tijd en moeite in gestoken te worden. Het is immers belangrijker geworden om een link te verkrijgen die natuurlijk overkomt, en dat is niet eenvoudig. Daarom is het zeker het overwegen waard om een linkbuilding bureau in te schakelen.
De basis blijft hetzelfde
Bovendien is en blijft de basis gewoon hetzelfde: een website dient kwalitatief en waardevol te zijn, waardoor webmasters vrijwillig naar de betreffende site gaan linken. Google zelf zegt bijvoorbeeld:
[gdlr_quote align=”center” ]De beste manier om andere sites hoogwaardige, relevante links naar uw site te laten toevoegen, is unieke, relevante inhoud maken die op natuurlijke wijze populair kan worden in de internetcommunity. Het maken van goede inhoud is de moeite waard: links zijn gewoonlijk redactionele stemmen die vrijwillig worden gegeven. Hoe nuttiger de inhoud die u heeft, hoe groter de kans dat iemand anders die inhoud waardevol vindt voor zijn lezers en een link naar de inhoud toevoegt.[/gdlr_quote]
Het is dus belangrijk dat een website goede content bevat. Als dat het geval is, betekent het echter niet altijd dat je (op korte termijn) automatisch links zult ontvangen. Linkbuilding is daarom nog steeds belangrijk om toch aan die links te komen. Denk er daarbij echter wel aan dat het over dient te komen alsof ze vrijwillig zijn geplaatst, omdat je website zo’n waardevolle toevoeging aan het internet is.
Conclusie: linkbuilding is niet dood
In mijn ogen is het erg vreemd dat sommige ‘specialisten’ stellen dat het niet meer om linkbuilding, maar om goede content draait. Dat is namelijk onzin, omdat goede content altijd het belangrijkst is geweest. Je wilt je bezoekers immers tevredenstellen en omzetten in klanten, iets wat met slechte inhoud vrij lastig is.
Focus jezelf dus voornamelijk op de inhoud van je website. Soms gaan websites dan vanzelf naar je linken of komen er vanzelf bezoekers op jouw site terecht. Mocht dat niet het geval zijn, dan is linkbuilding een goede manier om daar alsnog voor te zorgen. Hierbij is het dus wel erg belangrijk dat de links in de ogen van Google en andere zoekmachines betrouwbaar zijn. Wat ik aanraad, is om bijvoorbeeld de 80/20-regel te hanteren: besteed 80% van je tijd of SEO budget aan content en 20% aan linkbuilding.
Linkbuilding overlaten aan specialisten?
Moeite met het uitdenken van een goede linkbuilding strategie?
Zelf denk ik ook niet dat linkbuilding dood is. Ik gebruik het regelmatig en merk toch dat het resultaat heeft!
Google zet populaire content hoog in de index. Sites die vaak geüpdatet worden met een lage bounce rate en dergelijke. Geen updates plaatsen betekent zakken in Google. Populariteit is heel wat anders dan kwaliteit. Op heel internet zie je hetzelfde: populariteit gaat voor kwaliteit.
En het stomste is dat ze zeggen dat linkbuilding niet hoeft, omdat mensen vanzelf wel linken naar kwaliteit. Dat kan niet, want internet is op de eerste plaats voor vermaak. Mensen linken naar leuke kattenfilmpjes, niet naar saaie kwaliteit. Aan populaire content is meer te verdienen voor Google, dus dat staat bovenaan.
Met je stelling dat Google populaire content hoog in de index zet, ben ik het eens. De zoekmachine wil haar gebruikers namelijk de beste resultaten voorschotelen. En van pagina’s die zeer populair zijn, is het aannemelijk dat ze inderdaad de moeite waard zijn. Ze zijn immers niet voor niets zo populair.
Ik sta echter niet achter je andere stellingen. Zo wordt er wel degelijk ook naar saaie kwaliteit gelinkt. Veel mensen vinden de Belastingdienst bijvoorbeeld erg saai, maar hoe komt die site dan aan zo veel links? Omdat die site op het gebied van belastingen toch wel dé autoriteit is. Er is namelijk enorm veel kwalitatieve content op te vinden.
Daarnaast is het internet in mijn ogen zeker niet alleen bedoeld voor vermaak. Zelf zie ik het vooral als een enorme informatiebron. Natuurlijk kun je er ook terecht voor vermaak, maar dat geldt eigenlijk voor alles.
Ten slotte is er niet per definitie meer te verdienen aan populaire content. Vergelijk bijvoorbeeld eens de kattenfilmpjes met belastingen. Een aanbieder van kattenbrokjes zal minder geld over hebben om weergegeven te worden naast een kattenfilmpje, dan een belastingadviseur naast ‘saaie’ content over belastingen.
Ik denkt dat linkbuilding inderdaad heel belangrijk is. Wat ik me afvraag is: kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld een speciale website op te zetten die over maar 1 product/dienst gaat met alle varianten hiervan en linkt naar de “main website” om op die manier een kwalitatieve link te verkrijgen?
Het kan zeker zinvol zijn om dat te doen. Er zijn dan echter wel wat zaken waar je op moet letten. Allereerst dient het dan natuurlijk wel een complete website met (veel) waardevolle content te zijn. Daarnaast zou ik adviseren om dergelijke sites bijvoorbeeld niet op dezelfde naam en host te zetten als de main website. Sowieso zou ik zorgen voor zo min mogelijk verbanden tussen de main website en die ondersteunende sites. Ga bijvoorbeeld niet op iedere site veelvuldig naar de main website linken en gebruik niet exact hetzelfde website-ontwerp.
Er komt dus wel redelijk wat bij kijken als je een dergelijke strategie hanteert. Zelf stop ik mijn tijd/energie/geld daarom liever in de main website en ga ik op zoek naar anderen die naar die site willen linken. Mijn ervaring leert me namelijk dat dit een effectievere en efficiëntere werkwijze is.