Nieuwe website live!

Waarom de stoute schoenen aantrekken?

In mijn ogen zijn er twee hoofdredenen waarom je het verkeerslicht van de Yoast SEO plugin zou moeten negeren. Allereerst berust de SEO score die erdoor wordt aangegeven op specifieke aannames van de ontwikkelaars. De uiteindelijke score is daardoor behoorlijk subjectief. Daarnaast wordt het ‘focustrefwoord’ dat gebruikt wordt voor de berekening te letterlijk genomen.

Een groen bolletje geeft geen garantie dat je ook daadwerkelijk beter gevonden wordt op het ingevulde focustrefwoord.

Joep Bogaers Eigenaar

Subjectieve SEO score

Voor het bepalen van de SEO score wordt er gekeken naar die zaken die in de ogen van de ontwikkelaars belangrijk zijn. Zo dient je tekst volgens hen minimaal 300 woorden lang te zijn. Vervolgens moet de zogenaamde ‘keyword density’ ook binnen een bepaalde range vallen. Gebruik je geen afbeeldingen of verwijs je bijvoorbeeld niet naar andere websites? Ook dat zouden de ontwikkelaars graag anders zien. Dit alles is echter vrij subjectief. Zo geloof ik niet in een ideale keyword density en vind ik niet dat een minimum van 300 woorden tekst het doel moet zijn. Zelf denk ik namelijk dat het doel goede inhoud moet zijn. Als je daar verder geen afbeeldingen of uitgaande links bij nodig hebt, dan is dat naar mijn mening geen enkel probleem. Ook deze toevoegingen zouden immers geen doel op zich moeten zijn.

Letterlijk focustrefwoord

Wanneer je die (subjectieve) SEO score wilt laten berekenen, dien je een focustrefwoord in te vullen. Dat is de belangrijkste zoekopdracht waarop een bepaalde pagina gevonden moet worden. Stel dat je een woonwinkel in Oss hebt, dan zal dat voor de homepagina wellicht ‘woonwinkel Oss’ zijn. Dit focustrefwoord wordt door Yoast SEO echter erg letterlijk genomen. Enkel de exacte combinatie ‘woonwinkel Oss’ wordt namelijk meegeteld. Het probleem? Combinaties als deze kunnen niet op een taalkundig correcte wijze in zinnen worden verwerkt. We komen dan immers al gauw uit op ‘woonwinkel in Oss’. Die combinatie telt de Yoast SEO plugin echter niet mee. Dit zal diverse oranje en rode bolletjes opleveren, waardoor het erg lastig wordt om een groen bolletje als uiteindelijke SEO score te bemachtigen. En dat terwijl je er juist goed aan doet om ‘woonwinkel in Oss’ te gebruiken in plaats van ‘woonwinkel Oss’.

Eigenaar Joep (blauw patroon)
Aangenaam 👋 Ik ben Joep

Efficiënter aan de slag 
met SEO?

Neem contact op om sneller én meer stappen te zetten met SEO.

Ik help je graag, dus waarom niet?

Richt je niet volledig 
op groene bolletjes

De kleur van het verkeerslicht wordt dus bepaald door een SEO score die niet alleen subjectief is, maar waarvan de berekening nog te letterlijk is ook. Met die conclusie in het achterhoofd zal ik ten slotte concreet ingaan op de twee frustraties uit de inleiding. Sterker nog, ik zal die frustraties proberen weg te nemen.

Ik krijg mijn bolletjes niet op groen

Hoewel het zou betekenen dat je SEO score goed is, moet een groen bolletje niet je einddoel zijn. Het is belangrijker dat je pagina helder en prettig leesbaar is én dat je bezoekers vinden wat ze zoeken. Het gaat er namelijk om dat men uiteindelijk contact met je opneemt, een bestelling plaatst of een offerte aanvraagt. Een groen bolletje zal nooit direct invloed hebben op zulke acties. Een duidelijke pagina met goede inhoud wel. Tevens is het in sommige gevallen simpelweg heel moeilijk of zelfs onmogelijk om het bolletje op groen te krijgen. Meestal is dat dan te wijten aan het feit dat Yoast SEO het focustrefwoord te letterlijk neemt.

Ik word niet goed gevonden ondanks groene bolletjes

Een groen bolletje geeft geen garantie dat je ook daadwerkelijk beter gevonden wordt op het ingevulde focustrefwoord. Niemand weet immers exact hoe Google de positie van een website in de zoekresultaten bepaalt. De ontwikkelaars van de Yoast SEO WordPress plugin ook niet. Om die reden concludeerden we eerder al dat hun SEO score gerust subjectief genoemd kan worden. Bovendien wordt er in deze score enkel rekening gehouden met interne factoren. Externe factoren zoals de mate van concurrentie en de linkbuilding strategie worden dus buiten beschouwing gelaten. En dat terwijl ook dergelijke factoren een rol spelen bij zoekmachine optimalisatie.
 

Yoast SEO inzetten?

Wij denken graag mee over de vraag hoe jij Yoast SEO kunt inzetten. Je hoeft alleen maar een berichtje te versturen.