Nieuwe website live!

Wat is een responsive website?

Een responsive website is een website die automatisch aangepast wordt aan de grootte van het scherm waarop hij wordt weergegeven. Op die manier hoeft er dus geen aparte mobiele website gemaakt te worden, maar wordt er één site ontwikkeld die flexibel is en optimaal te bekijken is op welk apparaat dan ook. Zo heb je dus nooit meer last van de kleine letters op je smartphone en hoef je niet continu in te zoomen of horizontaal heen en weer te scrollen.

Wanneer je website niet responsive is, zal hij hoogstwaarschijnlijk lager worden gepositioneerd voor smartphonegebruikers.

Joep Bogaers Eigenaar

De 3 grote SEO voordelen

Op het gebied van SEO zijn er 3 belangrijke voordelen verbonden aan responsive sites. Deze ‘hoofdvoordelen’ hebben soms overigens ook weer wat kleine bijkomende voordelen, zoals je in de volgende paragrafen kunt lezen.

Slechts één URL

Een tijd terug was de mobiele website populair. Veel bedrijven lieten daarom een aparte mobiele website ontwikkelen, zodat ook smartphonegebruikers hun site optimaal konden bekijken. Het probleem is echter dan een mobiele website vaak op een subdomein wordt geplaatst. Zo zou je ‘normale’ website http://www.bedrijfsnaam.nl kunnen zijn, terwijl de mobiele site op http://m.bedrijfsnaam.nl staat.

Met een responsive website heb je echter maar één URL nodig. Hierdoor zullen er geen problemen ontstaan omdat content op meerdere URL’s terug te vinden is (duplicate content) en hoeven zoekmachines maar één website te indexeren. Een zoekmachine hoeft dus niet te kiezen welke website wanneer het hoogst gerangschikt dient te worden. Er is immers simpelweg maar één site die op ieder apparaat werkt. Daarnaast is het voor je bezoekers natuurlijk een stuk duidelijker. Dat is ook een SEO voordeel, aangezien zoekmachines hun gebruikers uiteraard de beste en meest relevante resultaten willen voorschotelen. Ten slotte hoef je met één URL ook maar voor één URL linkbuilding in te zetten.

Aangenaam 👋 Ik ben Joep

Meer weten over
responsive websites? 

Neem contact op voor meer informatie over de voordelen van een responsive website.

Ik help je graag, dus waarom niet?

Betere gebruikerservaring

Wellicht lijkt dit voordeel niet specifiek betrekking te hebben op SEO, maar in mijn ogen is dat wel het geval. Voor zoekmachines zoals Google is het namelijk belangrijk dat hun gebruikers de informatie vinden die ze zoeken. Daarbij moet die informatie uiteraard wel perfect te bekijken zijn. Wanneer een smartphonegebruiker bijvoorbeeld terechtkomt op een website die niet geschikt is voor mobiel gebruik, dan is de kans groot dat hij of zij direct weer terugkeert naar de zoekresultaten. Met het enorme aantal surfers dat tegenwoordig een smartphone of tablet gebruikt, zal de zogenaamde ‘bounce-rate’ hierdoor flink stijgen. Zoekmachines, zoals Google, zullen dan hoogstwaarschijnlijk het vermoeden krijgen dat de website niet de gewenste informatie biedt. Dit zou kunnen leiden tot een daling van die website in de zoekresultaten.

Met een responsive website is dit niet het geval. Het maakt immers niet uit welk apparaat je bezoeker gebruikt, je website zal altijd optimaal worden weergegeven. De switch naar een responsive site zou dus een positieve invloed kunnen hebben op je bounce-rate.

Google beveelt responsive webdesign aan

Dit derde en laatste voordeel is misschien wel het belangrijkst. Volgens Google zelf worden pagina’s die niet als mobielvriendelijk worden beschouwd namelijk ‘dienovereenkomstig weergegeven en gerangschikt voor smartphonegebruikers’. Dit maakte de zoekmachine recentelijk duidelijk met meldingen zoals de onderstaande:

AFBEELDING

Kortom: wanneer je website niet responsive is, zal hij hoogstwaarschijnlijk lager worden gepositioneerd voor smartphonegebruikers. Met het huidige aantal smartphonegebruikers wil je dat natuurlijk absoluut niet hebben…

Responsive webdesign: de conclusie

Niet alleen de eerste twee voordelen, maar ook zeker het laatste voordeel, laten het belang van responsive webdesign zien. Het blijkt immers niet alleen gebruiksvriendelijker te zijn, maar ook veel gunstiger met het oog op SEO. Ik kan iedereen dan ook aanraden een responsive site te laten maken.

Daag jij ons uit?

Wij denken graag mee over de vraag hoe jij je website responsive kan maken. Je hoeft alleen maar een berichtje te versturen.