Nieuwe website live!

Mijn definitie van linkbuilding

Linkbuilding wordt vaak beschreven als ‘het verkrijgen van zo veel mogelijk links naar je website’. Dit is in mijn ogen echter niet de juiste definitie. Het gaat namelijk zeker niet om het aantal backlinks, maar meer om de kwaliteit en relevantie ervan. Ik omschrijf linkbuilding daarom liever als ‘het verkrijgen van relevante en kwalitatieve links naar je website’.

Voordelen van links naar je website

Kwalitatieve links naar je website kunnen verschillende voordelen hebben. Zo kunnen deze backlinks natuurlijk extra bezoekers doorverwijzen naar je site. Het belangrijkste voordeel is echter dat je website hoger zal gaan scoren in zoekmachines. Zoekmachines (ik richt me gezien het marktaandeel vooral op Google) ‘denken’ namelijk dat een website met veel goede backlinks interessant is. Waarom zouden er anders zoveel sites naar jouw website linken? Die moet dan wel écht de moeite waard zijn. En zoekmachines willen hun bezoekers uiteraard zoekresultaten voorschotelen die inderdaad de moeite waard zijn. Op den duur zal je website dan ook automatisch hoger worden weergegeven in de zoekresultaten.

Ik omschrijf linkbuilding als ‘het verkrijgen van relevante en kwalitatieve links naar je website’.

Joep Bogaers Eigenaar

Veelgemaakte fouten bij linkbuilding

Omdat vaak de nadruk wordt gelegd op de hoeveelheid backlinks, zijn er steeds meer webmasters die backlink pakketten afnemen. In de meeste gevallen betalen zij daarbij voor een grote hoeveelheid links naar hun website. En vaak blijkt dat niet al te positief uit te pakken.

Geen relevantie en kwaliteit

Ten eerste gaat het bij linkbuilding niet om het aantal links. Het gaat om de kwaliteit en relevantie van die links. Het probleem is echter dat de kwaliteit van de links uit backlink pakketten vrijwel altijd zeer laag is. Je betaalt bijvoorbeeld dan wel ‘slechts’ 50 euro voor 1000 backlinks, maar deze hebben weinig meerwaarde voor je positie in zoekmachines. Ze zullen immers irrelevant en van lage kwaliteit zijn.

Links kopen is ‘verboden’

Ten tweede is het kopen van links in strijd met de richtlijnen van Google. Als je toch wilt of moet betalen voor een link (voorbeeld: je wilt adverteren op een website), dan dien je officieel een rel=”nofollow” attribuut aan de link te laten toevoegen. Dit attribuut voorkomt namelijk dat de link PageRank doorgeeft.

Geautomatiseerde links

Ten derde worden de links uit dergelijke backlink pakketten over het algemeen in zeer korte tijd (geautomatiseerd) geplaatst. Ook dit is ongunstig, aangezien dat niet natuurlijk overkomt bij Google. Het is immers nogal vreemd om van een paar backlinks in bijvoorbeeld 3 maanden naar duizenden backlinks in één week te gaan om vervolgens weer te stoppen met linkbuilding.

Linkbuilding is een eindeloos proces

Graag wil ik even vooropstellen dat linkbuilding een eindeloos proces is. Veel mensen gaan er een paar dagen eens goed voor zitten en denken daarna voor altijd klaar te zijn. Dit is mijns inziens echter niet de juiste gedachte. Een jaar lang elke dag 1 backlink plaatsen komt namelijk veel natuurlijker over dan eenmalig 365 links plaatsen.

Hoe vind je goede backlinks?

Doelstellingen bepalen

Voordat je op zoek gaat naar geschikte websites, is het van belang om vast te stellen op welke zoekwoorden je hoog wilt gaan scoren. Tijdens deze stap is het belangrijk om te kiezen tussen scoren op algemene termen of juist op de wat specifiekere termen. Het is bijvoorbeeld lastiger om hoog te scoren op de term ‘webdesign’ dan op ‘webdesign Tilburg’.

Huidige situatie in kaart brengen

Het is verstandig om na te gaan op welke woorden je al hoog in de zoekresultaten verschijnt. Je hoeft je uiteraard niet per se op deze zoektermen te focussen. In plaats daarvan kun je immers beter proberen om ook op andere termen hoog te scoren. Verder is het van belang om te kijken naar de kwaliteit van je huidige backlinks om deze vervolgens te vergelijken met die van je concurrenten. Tijdens dit proces kun je direct inspiratie opdoen voor nieuwe backlinks.

Nieuwe links bemachtigen

Naast het opdoen van inspiratie bij concurrenten zijn er diverse andere linkbuilding tips te geven. Zo kun je natuurlijk gewoon een mailtje sturen naar de webmaster van een voor jou interessante website met de vraag of hij/zij een link naar jouw site wil plaatsen. Verder is het creëren van interessante content op je website ook een goede manier om backlinks te verkrijgen. Het plaatsen van nuttige artikelen kan bijvoorbeeld een goede manier zijn om mensen naar jou te laten linken. Daarnaast kun je uiteraard ook artikelen – waarin minimaal één link naar je website is verwerkt – voor andere sites schrijven. Houd er bij het zoeken naar backlinks wel constant rekening mee dat de links relevant moeten zijn.

Linkbuilding aan ons overlaten?

Wil je de linkbuilding werkzaamheden liever uitbesteden?