Nieuwe website live!

Wat is WordPress?

WordPress is gratis CMS software die is vrijgegeven onder de GPL-licentie. Hoewel het CMS in eerste instantie is ontworpen als weblog software, worden tegenwoordig ook steeds meer ‘normale’ websites ontwikkeld op basis van WordPress. Naast het toevoegen van blogberichten is het namelijk ook mogelijk om statische pagina’s toe te voegen.

WordPress wordt gezien als een van de meest gebruiksvriendelijke CMS’en, aangezien vrijwel iedereen het CMS snel onder de knie heeft. Vooral omdat er niet talloze (in mijn ogen) nutteloze functies zijn ingebouwd, is het CMS zeer eenvoudig in gebruik.

WordPress wordt gezien als een van de meest gebruiksvriendelijke CMS’en, aangezien vrijwel iedereen het CMS snel onder de knie heeft.

Joep Bogaers Eigenaar

Waarom WordPress?

Maar waarom zou je nu een website laten maken op basis van WordPress? Een op maat gemaakt CMS sluit toch veel beter bij je wensen aan? Dat was inderdaad wat ik een tijd geleden ook dacht. Naar mijn mening was het veel slimmer om voor iedere klant een CMS op maat te maken, zodat het altijd goed zou aansluiten op het type website of op de kennis van de klant. Toen bleek dat de meeste klanten hetzelfde verwachten van een CMS, besloot ik om een eigen CMS te ontwikkelen dat ik vervolgens voor elke website zou gaan gebruiken. Uiteraard ging dat prima, maar ik kwam erachter dat er talloze (gratis) content management systemen waren met exact dezelfde functies als mijn eigen CMS. Daarnaast was het flink wat werk om het CMS op elke website up-to-date te houden. Daarom besloot ik om toch maar eens naar de mogelijkheden van een open source CMS te gaan kijken. De keuze voor WordPress was toen snel gemaakt!

6 belangrijke voordelen van WordPress

 1. WordPress themes

  Naast het feit dat er steeds nieuwe updates uitkomen die met één klik op de knop kunnen worden geïnstalleerd, zijn er natuurlijk veel meer WordPress voordelen op te noemen. Zo werkt het systeem met zogenaamde themes. Een WordPress theme is simpel gezegd het ontwerp van de WordPress website. Het voordeel is dat er enorm veel van deze themes gratis of betaald aangeboden worden op het internet, zodat je niet per se gebruik hoeft te maken van het standaard theme of van een eigen ontwerp. Een WordPress theme is zeer eenvoudig te installeren in het WordPress Dashboard.

 2. WordPress plugins

  Naast thema’s zijn er ook eindeloos veel plugins te downloaden. Zo zijn er plugins voor formulieren, fotoalbums, optimalisatie van je website, anti-spam functies en nog veel meer. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor te vinden. Een bijkomend voordeel is dat de meeste plugins ook nog eens helemaal gratis te downloaden zijn.

 3. Zoekmachinevriendelijk

  Verder is WordPress een zoekmachinevriendelijk CMS. Zo heb je bijvoorbeeld binnen een handomdraai zoekmachinevriendelijke URL’s (permalinks) ingesteld en is het met behulp van verschillende plugins mogelijk om per pagina een titel, omschrijving en zoekwoorden te definiëren. Verwar zoekmachinevriendelijk echter niet met zoekmachine geoptimaliseerd. Zoekmachine optimalisatie gaat namelijk veel verder dan het zoekmachinevriendelijk maken van een website.

 4. Groot aantal gebruikers en ontwikkelaars

  Een ander voordeel is dat zeer veel mensen gebruikmaken van WordPress, waardoor er bijvoorbeeld aparte fora voor zijn. Als je met een probleem zit, dan is het zodoende makkelijk om met de hulp van anderen een oplossing te vinden. Een ander voordeel hiervan is dat er een grote groep mensen constant bezig is met het verbeteren van WordPress en het ontwikkelen van plugins en themes voor WordPress. Zo ben je ervan verzekerd dat – wanneer je regelmatig updatet – je website te allen tijde veilig is en naar behoren werkt.

 5. WordPress is gratis!

  Zoals ik al eerder heb vermeld, is WordPress helemaal gratis. Dit is een groot voordeel ten opzichte van op maat gemaakte content management systemen. Er gaan immers heel wat uren zitten in de ontwikkeling van een maatwerk CMS, waardoor de kosten soms flink kunnen oplopen.

 6. Makkelijk in gebruik

  Een ander voordeel van WordPress dat ik al heb genoemd, is dat het heel eenvoudig werkt. Over het algemeen wordt gesteld dat iedereen die met Microsoft Word kan werken ook prima met WordPress overweg kan.

Hoewel er nog wel meer voordelen te noemen zijn, wil ik het toch bij deze 6, in mijn ogen, belangrijkste WordPress voordelen houden. Volgens mij is het ondertussen namelijk wel duidelijk dat WordPress een zeer goed CMS is en dat het daarmee een prima vervanger is voor de prijzige maatwerk CMS’en.

Online marketing inzetten voor jouw WordPress site?

Wil je graag het maximale uit jouw WordPress site halen?